יום ראשון, 27 בנובמבר 2016

הכל על קפה

הכל על קפה

מבוא
אזכור של קפה קיים עוד מאז המאה התשיעית לספירה. הקפה מוזכר כמשקה העשוי מקליית הפולים רק כמה מאות שנים לאחר מכן. 
מקור השם קפה במילה הערבית קַהְוַה (قَهْوَة). מילונאים ערביים סברו שהמשמעות המקורית של המילה היא "יין", והמשמעות החדשה נגזרת מקיצור השם קַהְוַת אלְבֻּן (قَهْوَة البُنّ) - יין הפול (פולי הקפה).
סברה אחרת היא כי מקורו של השם בממלכת קאפה שבאתיופיה, שהיא כנראה מקורו של צמח הקפה. המיסיונר היישועי פדרו פאיש הוא ככל הנראה האירופאי הראשון שדיווח על "המשקה המוזר" שהגיש לו קיסר אתיופיה זה דנגל בשנת 1603.
קפה טורקי
הדרך העתיקה ביותר להכנת קפה, מקורה במזרח התיכון. שיטה זו מבוססת על כתישה ידנית של הפולים באמצעות מכתש ועלי, ובישול האבקה המתקבלת בצורה מבוקרת בקנקן. צורה זו של הכנה מפיקה מהאבקה את המידה הרבה ביותר של השמנים הארומטיים וכך מתקבל המשקה בעל הטעם והארומה החזקים ביותר.
בוץ
דרך פשוטה יותר להכין משקה קפה היא לחלוט את הפולים הטחונים במים, בטמפרטורה של מעל 90°. שיטה זו מבוססת על תהליך של דיפוזיה. השמנים הארומטיים מפעפעים מתוך הקפה אל תוך המים, ובסופו של דבר האבקה, שנעשית כבדה יותר, שוקעת לתחתית הכלי. היתרון בשיטה זו הוא שהיא אינה דורשת כלים מיוחדים; ניתן לבצע את החליטה ישירות בכוס שממנה שותים.
קפה פילטר
שיטת הכנה נוספת היא פילטר, בה הקפה מוכנס לכלי סינון, אליו יוצקים מים רותחים, המתערבבים עם הקפה. להבדיל מקפה תורכי או בוץ, בו נוצר משקע של קפה בקרקעית הכוס, בכל כלי להכנת קפה פילטר, הקפה שמתקבל מופרד מחומר הגלם – הלא הוא הקפה הטחון
קפה פרקולטור
שיטה זו נעשית על ידי הנחת האבקה בכלי מיוחד שתחתיתו היא מעין מסנן עשוי נייר. מניחים את הכלי על הכוס ומוזגים את המים החמים לתוכו. הטיפות של המים החמים עם השמנים הארומטיים שפעפעו לתוכם מטפטפים לתוך הכוס, כאשר המשקע נשאר בפילטר.
אספרסו 
שיטת שמאפשרת את סינון הקפה באמצעות מכונה שיוצרת לחץ אטמוספרי גבוה (נע סביב לחץ אטמוספרי 9 ויותר) בחלל התא בו יושב הקפה. מים בלחץ גבוה זורמים דרך הקפה ומצליחים להוציא החוצה טעמים עמוקים ונחבאים, המזכירים את טעמו של השוקולד.
ביבליוגרפיה:

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה